Gasflessenopslag

Hoogwaardige producten voor een veilige opslag van gasflessen op het werk: gewoon overal en precies zoals het uitkomt? Helaas is dat niet zo eenvoudig. De selectie van veilige opslagoplossingen daarentegen wel. Hier vindt u gasflessenkasten, gasflessencontainers en toebehoren voor de opslag van gevaarlijke stoffen en meer informatie over het onderwerp.

In de categorie Gasflessenopslag bieden wij u producten van de volgende merken aan: eurokraft pro, eurokraft basic, asecos.

Merk
Duurzaamheid
Hoogte [mm]
1550
1550
2295
2295
-
Relevant
Aantal artikelen: 33

Opslag van gasflessen: in de gasflessenkast, uit de gevarenzone



Onzichtbaar, gewichtloos en behoorlijk reactief: gasflessen zijn een goede oplossing voor de opslag van gas, maar niet de ideale. Daarom vragen wetgevers en gezond verstand om verdere maatregelen voor de veilige opslag van gasflessen.



Hoe moeten gasflessen worden opgeslagen?



Terwijl het grotendeels voldoende is om gasflessen rechtop, goed afgesloten en op een geschikte opslaglocatie in huis te bewaren, gelden er strengere regels voor de opslag van gevaarlijke stoffen op het werk – al was het maar vanwege de hoeveelheid containers die moet worden opgeslagen. TRGS 510 is hier doorslaggevend en specificeert in eerste instantie drie basisvoorwaarden:



  • Als gascontainers onder druk worden gasflessen onderworpen aan een strenge risicobeoordeling.

  • Zodra gasflessen op voorraad worden gehouden, wordt dit beschouwd als opslag en zijn de strengste veiligheidsrichtlijnen van toepassing.

  • Gasflessen moeten worden beschermd tegen hitte, brand, mechanische schade, corrosie en diefstal.


De praktische regels voor de installatie en het gebruik van gasflessenkasten of gasflessencontainers zijn zeer gedetailleerd. In het algemeen geldt het volgende voor de opslag van gasflessen:



  • Toegangsbeveiliging door sloten

  • Markering van de opslagruimte met verbodsborden

  • Markering van het beschermde gebied rondom de opslaglocatie

  • Veiligheidsafstand tot andere gevarenbronnen minstens 5 m

  • In het geval van ontvlambare gassen moet een brandblusser in de onmiddellijke nabijheid worden bewaard

  • Bij binnenopslag leidt minstens één deur rechtstreeks naar buiten


Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen een buiteninstallatie voor de opslag van gasflessen en een binneninstallatie.



Opslag binnenshuis wordt beschouwd als een uitzondering, omdat dit veel eisen stelt aan de locatie die moet worden gekozen. Buiten kunnen gasflessen beter worden opgeslagen in een gasflessenkast, een gasflessencontainer of een gaasbox. De reden hiervoor is dat de cruciale continue ventilatie hier door de natuur wordt verzorgd.



Als uw opslagruimte voor gevaarlijke stoffen niet onder een dak staat, kies dan uitvoeringen met een eigen dak. Let bij het maken van uw keuze niet alleen op het aantal gasflessen dat kan worden opgeslagen, maar ook op details zoals houders die voorkomen dat ze omvallen.



Waar mogen gasflessen niet worden opgeslagen?



  • In trappenhuizen

  • In gangen of doorgangen

  • In garages of werkruimten (uitzondering: klaarzetten voor onmiddellijk gebruik)

  • Op verkeers- of vluchtroutes

  • In ruimtes onder de grond (met uitzonderingen als de strengste veiligheidsvoorschriften worden nageleefd)


Waarom mogen gasflessen niet horizontaal worden opgeslagen?



De wanden van gasflessen zijn dunner dan hun basis. Daarom neemt het risico op mechanische schade toe als ze horizontaal worden opgeslagen. Het is echter nog belangrijker dat gasflessen niet plat liggen wanneer ze worden verwijderd. Anders bestaat er gevaar voor brand of explosie.

U kunt nog meer te weten komen over veilige opslag in onze informatie over de opslag van gevaarlijke stoffen volgens de voorschriften. De rest kunnen wij u ook persoonlijk vertellen. Neem daarvoor nu contact met ons op.