Terug
Inkoophandboek Bedrijf

EN 131-1+2 – deze norm moet u kennen.

Wijziging van de norm en de consequenties voor aanlegladders die langer zijn dan drie meter.

Werken de medewerkers in uw bedrijf op klimhulpen die u ter beschikking stelt? Dan moet u uw aanlegladders per 1 januari 2018 gecontroleerd hebben en ze indien nodig hebben aangepast of vervangen. Om dit te doen, kunt u uw oude ladders onderwerpen aan een risicobeoordeling. Als u twijfelt, kunt u het beste meteen op een nieuw model overstappen.

Waarom is deze norm aangepast?

De wijzigingen in de beide delen van de norm EN 131-1 en EN 131-2 zijn aangebracht om de veiligheid op het werk op deze typen ladder nog meer te verhogen en het risico op ongevallen in heel Europa te verminderen. Dit betekent dat in heel Europa dezelfde veiligheidsnormen gelden voor aanlegladders.

Het Europees Comité voor Normalisatie CEN is het eens: of het nu in Stuttgart, Parijs of Milaan is, ladders moeten qua uitvoering, bouwwijze en markering voldoen aan dezelfde richtlijnen. Ook de instructies voor de ladder moeten voldoen aan de norm. In de norm EN 131-2 zijn ladders verdeeld in twee categorieën: ’professioneel’ voor commercieel gebruik en ’niet-professioneel’ voor particulier gebruik. Bedrijfsladders zijn onderworpen aan strengere richtlijnen.

Wijziging van de norm EN 131 wt$

En wat betekent dat voor mij?

Minder ongevallen op het werk, dit is een groot voordeel voor elk bedrijf. Er zijn nog meer voordelen: als u in heel Europa actief bent, kunnen u en uw medewerkers er zeker van zijn dat de ladders overal even veilig zijn. Bij de aanschaf van ladders die conform EN 131 zijn gecertificeerd, is uw wettelijke aansprakelijkheid volgens de Europese wetgeving ook geregeld. Het grootste voordeel: omdat de ladders die volgens de standaard zijn geproduceerd van hoge kwaliteit, robuust en duurzaam zijn, gaan ze lang mee. U hoeft dus alleen maar te denken aan de jaarlijkse ladderinspectie.

Welke eisen worden volgens EN 131-1+2 aan ladders gesteld?

Alle draagbare ladders hebben vanaf een lengte van meer dan drie meter een uitbreiding nodig, bijvoorbeeld een dwarsbalk of een conische constructie. Voor reformladders en schuifladders die in ingeschoven toestand nog langer zijn dan drie meter, betekent dit dat verwijderbare ladderdelen, bijvoorbeeld de bovenladder, niet meer kunnen worden verwijderd en apart worden gebruikt, tenzij deze ook zijn voorzien van een standverbreding.

U kunt ook achteraf aanpassen

Als uw ladders geschikt zijn om ze volgens de norm aan te passen, kunt u een dwarsbalk monteren. Voordat u besluit om dit te doen, moet u de ladder eerst onderwerpen aan een risicobeoordeling. Een tot beoordelen bevoegd bedrijf beslist dan of de ladder nog kan worden gebruikt. U ontvangt daarvan een schriftelijke beoordeling die u als bewijs moet bewaren.

Overigens: bij ons zijn zowel aanlegladders verkrijgbaar die zijn geproduceerd volgens de nieuwe norm, maar ook dwarsbalken om achteraf aan te brengen.

Onze topcategorieën uit dit handboek