Een schone zaak. Hoe u uw kantoor op een milieubewuste manier kunt reinigen.

2021/01/22

Klimaatbescherming is de grote uitdaging van onze tijd. Volgens een berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Duitsland gaven de bedrijven in 2010 ongeveer 30.000 miljoen euro uit aan milieubescherming. Zes jaar later was het al 41.118 miljoen euro. Dat is te zien: Het milieubewustzijn in bedrijven neemt toe. 

Kantoorreiniging biedt tal van aanknopingspunten om milieubewust te handelen. Vaak gaat dit niet gepaard met extra inspanningen of extra kosten. Dat is een goede zaak, want uiteindelijk is iedereen gebaat bij duurzaamheid als het gaat om het schoonmaken van kantoren:

  • de werknemers die in een gezondheidsbevorderende omgeving werken
  • het bedrijf dat met een zuiver geweten iets voor zijn imago doet
  • het milieu, dat zo min mogelijk vervuild is.

Dit artikel geeft u een overzicht van hoe u kunt profiteren van milieubewuste reinigingsmaatregelen in uw bedrijf. Ook gaan we in op de eisen voor duurzaam onderhoud van ruimtes en ontvangt u een praktische checklist waarmee u de maatregelen hiervoor direct kunt implementeren.

Wat is het nut van duurzaam reinigen?

Heeft u wel eens naar het etiket van een conventionele allesreiniger gekeken? Het wemelt er van de waarschuwingen, symbolen met dode vissen en die de aandacht vestigen op giftige of bijtende stoffen.

Al deze schadelijke chemicaliën lossen na de reiniging niet op in de lucht. In plaats daarvan komen ze via de afvoer met het afvalwater in de omgeving terecht. Met name het gebruik van milieubelastende reinigingsmiddelen kan dus leiden tot de belasting van mens en natuur

Op kantoor kun u veel bereiken met een ecologisch verantwoorde aanpak. Overstappen op milieuvriendelijke reinigingsmiddelen lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat.

In werkelijkheid echter hebben zelfs schijnbaar kleine maatregelen een groot effect. Ten slotte profiteert u van enkele positieve effecten voor uw bedrijf. Uw voordelen in één oogopslag:

Belangrijke ruimtes voor milieuvriendelijke ruimteverzorging

Reiniging van de oppervlakken

Vloeren, bureaus, kasten, printers, sanitair – op deze oppervlakken vindt een groot deel van de reinigingswerkzaamheden plaats.

Orde- en afvalbeheer

Iedereen die ooit heeft geprobeerd om over een rommelig bureau te vegen weet: netheid helpt bij het opruimen. U kunt ook milieuvriendelijk zijn in de omgang met afval.

Luchtzuivering

Sommige verontreinigingen zijn op het eerste gezicht niet zichtbaar. Houd de kwaliteit en zuiverheid van de lucht die u inademt in de gaten.

Eisen voor duurzaam reinigen

Bij het reinigen is het principe: zo schoon als nodig, met zo min mogelijk middelen. Wat wordt hiermee bedoeld? 

Biologische afbreekbaarheid: de gouden standaard voor reinigingsmiddelen

Schoonmaakmiddelen zijn vaak giftig voor waterorganismen. Vooral de oppervlakteactieve stoffen, de actieve wasmiddelen, gaan in de natuur lang mee. Bij duurzaam schoonmaken moet u dus letten op de biologische afbreekbaarheid van de reinigingsmiddelen. Er zijn verschillende eco-labels, zoals de ’Blauwe engel’, die u begeleiden bij de inkoop.

Checklist milieubewuste reiniging

Vermoedelijk neemt u niet persoonlijk de gehele schoonmaak van het kantoor voor uw rekening. Als verantwoordelijke voor dit gebied heeft u echter veel invloed. Dit begint met de selectie van het schoonmaakbedrijf of het personeel. Neem de milieunormen in acht en praat er met het personeel over. In veel gevallen staan ze open voor uw suggesties.

Duurzaamheid is voor ons bij kaiserkraft ook een belangrijk aandachtspunt. Neem ook eens een kijkje op onze duurzaamheidspagina's en ontdek hoe we het milieu beschermen bij kaiserkraft!