Stoelwielen

Opzoek naar nieuwe meubelwieltjes of stoelwielen? Wij hebben deze in alle formaten en sterktes. Ook bij speciale stoelwielen raden we u zeker aan om ook ons verkoopteam te contacteren. Ontdek de verschillende wieltjes voor stoelen en meubelwielen hieronder!

In de categorie Stoelwielen bieden wij u producten van de volgende merken aan: Wagner, Proroll.

Merk
Duurzaamheid
Wieldiameter
Relevant
Aantal artikelen: 26

Meubelwielen: flexibiliteit op kantoor



Even snel naar een collega omdraaien of de dossierkasten'' van links naar rechts verplaatsen, dat is flexibiliteit in het moderne kantoor. Meubelwielen en wieltjes voor stoelen uit ons assortiment maken deze flexibiliteit extra gemakkelijk voor u.



Het verschil tussen bureaustoelwielen en meubelwielen



In principe kunnen alle bureaustoelwielen ook worden gebruikt als meubelwielen voor verrijdbare ladeblokken en dergelijke. Maar andersom is dit niet zo eenvoudig. De reden hiervoor is dat wielen voor bureaustoelen moeten voldoen aan EN 12529 en dienovereenkomstig ’lastafhankelijk’ geremd moeten worden.



Deze rem zorgt ervoor dat de bureaustoel alleen rolt als er iemand op zit. Zodra u opstaat, draaien de wielen slechts licht rond en voorkomen zo dat u de stoel bij het opstaan met de holtes van uw knieën naar achteren duwt. Als deze rem niet zou bestaan, zou er groot gevaar zijn om ’in de leegte te gaan zitten’. EN 12529 is daarom een belangrijke factor voor de veiligheid op het werk.



Meubelwielen hoeven niet aan deze norm te voldoen, maar mogen daarom niet als vervanging onder een bureaustoel worden geïnstalleerd.



Stoelwielen vervangen en monteren met gereedschap



Het hangt altijd af van het soort bevestiging waarmee de rollen zijn uitgerust. Voor rollen met inbussen heeft u maar weinig kracht nodig, voor draadstiften is een vorkmoersleutel voldoende, voor rollen met montageplaat heeft u de bijpassende schroeven en geschikt gereedschap nodig.



Stoelwielen voor laminaat, parket en dergelijke?



Bij de keuze van de wieltjes voor stoelen geldt een vuistregel: zachte stoelwielen voor harde vloeren; harde stoelwielen voor zachte vloeren.



Laminaat en andere gevoelige oppervlakken zoals tegels of planken zijn harde vloeren en hebben daarom stoelwielen nodig met een zacht omhulsel. Deze beschermen de vloer tegen schade veroorzaakt door vuildeeltjes enz. Overigens herkent u vaak in één oogopslag de stoelwielen voor harde vloeren: Ze zijn meestal ontworpen in twee kleuren, terwijl de wielen voor zachte vloeren optisch uit één stuk worden gegoten.



Van welk materiaal zijn goede meubelwielen gemaakt?



Voor elke wieltje voor een stoel geldt: hij moet passen bij de ondergrond. Daarom bestaat het ultieme materiaal voor alle toepassingen niet. Veel wielen voor meubels en stoelen zijn gemaakt van polyamide, omdat dit veerkrachtig en duurzaam is. Zachte loopvlakken zijn vaak gemaakt van polyurethaan, terwijl thermoplastisch massief rubber wordt gebruikt voor meubelwielen met een grotere diameter.



Materialen en wielvarianten die buiten het standaardassortiment vallen, zijn op aanvraag bij ons verkrijgbaar. Meer informatie over de subtiele verschillen in materialen en wielen vindt u in het inkoopboek Wielen en rollen.



Stoelwielen kopen



Zoals bij alle wielen en rollen moet u ook weet hebben van de basisformule voor het berekenen van het (noodzakelijke) draagvermogen per wiel voor bureaustoelwielen en meubelwielen. Deze is als volgt:


(Het eigengewicht van het meubel/de stoel + het gewicht van het lichaam / de lading) / (het aantal wielen – 1)



De deler (aantal wielen – 1) berekent dat meubels of stoelen om verschillende redenen niet altijd op alle wielen tegelijk staan. Door rekening te houden met één wiel minder dan nodig is, zorgt u ervoor dat het draagvermogen ook bij onvolledig grondcontact behouden blijft.



Houd er bij het maken van uw keuze rekening mee, dat het reserveonderdeel past bij uw meubelstuk. Dit heeft meestal betrekking op de bevestigingswijze, diameter en hoogte van het wiel. De ervaring heeft geleerd dat het meestal zinvol is om de hele wielenset te vervangen. Dit zorgt ervoor dat de wielen passen en allemaal op hetzelfde functionele niveau staan.



Wat betekent ’antistatisch’ voor meubelwielen?



Antistatische uitvoeringen van meubelwielen, die wij u op verzoek leveren, zijn vooral belangrijk in de medische technologie, ziekenhuizen en de elektrische en halfgeleiderindustrie. Als meubelonderdeel voorkomen ze de gebruikelijke elektrostatische ontladingen en beschermen zo gevoelige goederen tegen beschadiging en werknemers tegen pijn.



Wij adviseren u graag persoonlijk over de verschillende productcategorieën met betrekking tot wielen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor stellingsystemen of hulpmiddelen voor presentatie. Overleg met ons!



Deze producten kunnen ook interessant voor u zijn:



Wielen voor transportapparaten | Proroll zwaarlastwielen | TENTE zwaarlastwielen